CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, July 31

RAMADHAN KAREEM

Assalamualaikum wbt
 now is Maghrib in Egypt
so it is officially 1 Ramadhan 
woooooooooooooooooooo
ok
i'm too excited
because you know what
because it is my first time celebrating Ramadhan in Egypt which i dream for
i want to feel the terawikh here and how does it feel to keep nafs from foods and drinks for about 13 hours (since it is summeer here)
heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

let's see this video
that's the real view of Ramadhan in Egypt

that's why i'm excited

ok
in Egypt,weeks before Ramadhan
you will see a lot of lanterns sold 
very nice and beautiful
which rarely found in Malaysia


geram nak letak dalam beg and bawak balik,tapi mesti mak tak kasi...:'p

then,when Ramadhan is around the corner
all Muslims here when they meet each other 
they will say 
رمضان كريم
and we must reply
الله اكرم

ermmm,you see that video right
that place is called Qaid Ibrahim Mosque
and yesterday i passed that mosque
and i saw a lottttttttttttttttttt of sajadah 
prepared for the terawikh especially for those who need to pray on the roads
because the mosque is small and can't afford hundreds ppl to pray inside in the same time
but actually,in Egypt you can pray everywhere you like
on the roads,in the gardens or etc
that's okay

recently,i spoke to one of the taxi driver
he said here in Egypt,they usually don't sleep at night plus now the night becomes shorter than day
so they appreciate the night more to do the qiamullail
so,you will see the happening view at nights here

ok
i know many of my friends
will spend their last 10 nights of Ramadhan in Mecca Baitullah
so jealoussssssssssssss
seriously
but
please pray for me in front of Kaabah
hope that my turn will come next year
amin

ALLAHUMMA BALLIGHNA RAMADHAN

O' ALLAH I HOPE THAT THIS RAMADHAN WILL BE MY GREATEST RAMADHAN EVER IN MY LIFE

Tuesday, July 26

:')

ok
it has been 0000 am already

and my stomach 
did these annoying sounds
kruk kruk kruk

so
macam xde pilihan laen je

tadaaaaaa

maggi kari letup
memang meletup kebabooommmm

tapi peringatan: actually maggi ni xbagus untuk kesihatan
tap saya xde pilihan laen
seriusly lapar sesangat!!!
+
bekalan maggi patut dihabiskan before balik mesia
and come back with new stocks of Maggi...:'p

ok
tu je
heeeee

gud nite

TRIBUTE TO "HAWA"

HAWA,
jangan berkecil hati saat ada laki-laki yang berani mempersoalkan tingkahmu menjaga diri.
andai perilakumu yang menjaga diri ditafsir menyombong, menjual mahal.
maka biarlah. dan diamkanlah..
jangan kau terasa hati,
lantas memurahkan diri..
jangan hawa.
jangan begitu mudah berpaling.
jangan begitu mudah berubah arah.
laki-laki.
maaflah bila kami bukan jenis yang happy go lucky.
maaflah bila kami bukan jenis yang bubbly.
maaf juga bila kami jenis yang pendiam.
membosankan bila diajak bicara.
tidak up to date dipandangan mata.
tidak mempersona.
dengan cara dan gaya.
maaf.
bila itu menjengkelkan kamu.
bila itu bukan pilihan kami.
bila kami memilih untuk menjauh.
bila kami memilih untuk menjarak.
bukan kerana kami menyombong.
tapi kerana kami takut.
menjadi fitnah buat kamu,
tanpa kami sedari..
tapi kerana kami bimbang.
menjadi pelemah iman laki-laki ajnabi tanpa kami sedar diri.
laki-laki,
andai kamu tahu betapa bukan mudah bagi kami ;
membentengi diri,
membina tembok melindungi hati..
jangan tersalah tafsir tingkah kami.
sungguh menjadi fitnah buat laki-laki adalah ketakutan dan kebimbangan yang selalu mengekori kami…

Saturday, July 23

EXAM FEVER SYNDROMES

assalamualaikum wbt....

hermmmmmm
seriously
makin nak exam
makin menjadi-jadi "kelagho-an" 
bukan ape,serious pening kepala otak
asyik duk hafal je,sape yang ambik medik mesti taw perasan saya sekarang ni....
hermmmm...
tak pe la kan
nak wat camana,dah tanggungjawab
mintak2 Allah lekatkan ilmu medik dalam diri saya ni sampai ke akhir hayat...amin
kejayaan kan tak akan datang tanpa merasai sedikit kesusahan..kan2???

well,during exam period we can see macam-macam ragam dlm kalangan kawan2 kita kan
huhh....
seronok tengok...heeeeeeee
tapi kadang2 tu,pening jugak menengoknya.....

CONTOH2:

1.  Membaca tanpa menghiraukan keadaan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. Orang masuk keluar bilik pun dah tak perasan. Kalau orang tanya, jawab pun dengan muka pandang buku.

2.  Membaca dengan kadar yang cepat. Faham atau tidak itu perkara kedua. Yang penting ada point untuk ‘goreng’ soalan subjektif. Soalan objektif lagi senang, bulat-bulat  je. Hahadoii..

3.  Nak turun kafe tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Dah tu tak ada masa nak makan dekat kafe dah. Main bungkus je. Sambil makan dalam bilik boleh baca apa yang patut. Kalau ada kawan yang tolong bungkuskan makanan, sangatlah indah hidup.

4.  Orang yang jenis audiotori pulak masa ni lah bukak mp3 volume paling sakit telinga.Tapi masa ni memang tak sakit telinga sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.

5.  Kalau main mesej tu balas sikit-sikit je. Pendek-pendek. Tak ada masa fikir nak taip panjang-panjang. Kawan punyalah taip tulis dua muka surat, kita balas ‘k’ je. huhuhu.. Nah! Ambil ubat. Kacau orang lagi!

6.  Mula bukak buku yang tebal-tebal. Buku yang patutnya perlu baca untuk satu semester, boleh habiskan dalam satu malam je. Fuh, dasyattt…

7.  Asyik-asyik tengok jam. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Siap tanya lagi kawan sebelah. Yela, masa itu emas kan?

8.  Stok Nescafe, kopi Tongkat Ali, kopi Mak Dara, cucu dara semua lengkap untuk jaga malam. Tiap-tiap malam minum sampai dah tak ada kesan. :)

9.  Meja belajar bersepah. Mana dengan highlighter, pen biru, hitam, merah. Kertas-kertas nota lagi. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari perpustakaan semua nak bukak serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.

10. Dekat ‘wall’ facebook penuh dengan status maaf dan ‘doakan exam nanti’. Padahal sebelum ni ‘post’ status bukan-bukan.. huk3.

11. Waktu tidur dan bangun tidur telah bertukar shift. Kadang kala sehingga dah tak boleh beza matahari dengan bulan bintang.

12. Jerawat mula tumbuh berkeliaran di muka seperti ‘cendawan tumbuh selepas hujan’ akibat daripada tekanan peperiksaan. Pakej beserta kelemumur dengan uban sekali. Lengkap!

13. Dah tak ada masa nak sembang-sembang kosong. Semua sembang akademik yang dapat menguji keintelektualan minda. Dah tak ada gosip-gosip. Hehehe..

14. Masa nak tidur tu tak lepas pegang buku dan nota. Konon-konon dengan cara tu, maklumat dalam buku dapat serap masuk terus ke otak masa tidur macam copy filem daripada internal disk. Bijak bukan? (macam pernah buat je? huhuhu..)

15. Alhamdullillah, mula rajin dekatkan diri dengan tikar sembahyang. Dah tak lengah-lengahkan solat, buat solat Hajat, Qiamullail, baca al-Quran dan berdoa mohon permudahkan urusan.

16. Masa ni mula terfikir kenapa tak belajar awal-awal dulu. Haihh.. Pastu pulak buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam semester sekarang. Tup tup, semester depan sama je, malah lebih teruk. 

well this article sounds interesting for me
so i copied this from facebook
some how,that's true
really true 
and always happen
and we as a student, for sure hv experienced that situations
if not happen to ourself, happened to our friends kan???
but,mujur la some of it  just temporary la kan....(thanks God)...:')



p/s:
- doakan saya berjaya dalam exam final sem 4 ni....dan berjaya menjadi muslimah doctor...





Friday, July 22

YOU ARE MY HEART AND MY SOUL FOREVER...

assalamualaikm wbt....
dah lama dah tak menconteng blog sendiri....
banyak pulak perkara berlaku dalam masa seblan setengah ni....
masalah utama adalah kerosakan lappy kesayangan ni.....
xsempat nak baiki lappy....
dah berhabuk dulu baru gi baiki....
tapi,tak pe la....masalah lappy dah selesai...
dan sejak sebulan lepas,tak habis-habis exam....
and thanks to Him,exam ni akan habis by the end of July ni.....
and will celebrate my ramadhan in my hometown....
with my sayang-sayang di Malaysia....
yeahhhhhhhhhhhhhhhh....

actually,i'm so happy today
because after about 1 month i didn't call all my sayang-sayang (siblings) in Malaysia....
and finally today,i made it.....
starting from 7 o'clock in the morning until 10 o'clock.....
seriously i did it!!!!
yeahhhhh......
nak buat camana,siblings ramai.....
but i'm glad Allah kurniakan mereka as my siblings in this world....
my brothers are my boyfriends and my sisters are my girlfriends.....
ever............
anything i want from them,they give ....and always give......(but i'm not manja-type)
thanks.....

and before i end my call with one of my abang....
i said to him....
"terima kasih for belanja tiket kapal terbang tu,and when i've grown up and be a doctor,i'll pay back"
he said,"nope,i've got everything,all you must do now is just finishing your study and be my doctor when i get sick in the future...prescribed me medicines which can cure my sickness...."

i'm speechless....
i realize my family really needs me...
yeahhhhh.....
your dream will come true,pray for me.....