CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 3

JOM TUTUP AURAT

Assalamualaikum wbt

ermmmm
sekarang saya dah selamat sampai ke tempat transit
KUWAIT
alhamdulillah
sekarang tggal lagi 4 jam sblm saya berangkat pulang ke tanah air tercinta
MALAYSIA

smalam masa saya otw nak ke Carrefour Alexandria
saya ada nampak satu banner yg di sponsor oleh Shabab Ikhwanul Muslimin Mesir
banner yg tertulis jom tutup aurat

ermm
saya sebagai salah seorag kaum Hawa terasa terpanggil untuk menyahut cabaran itu
mungkin Bulan Ramadhan kali ini akan menjadi pemangkin dlam usaha saya memperkuatkan dan memperkasakan lagi ilmu saya dlm bab2 menutup aurat

and 
my friends in FB (men especially)
posted about
"women please show nice profile pictures and cover the aurah, it helps men in protecting their eyes during this Ramadhan"
lebih kurang macam tuh la....

ermmm,so
kaum Hawa marilah sama2 kita lebarkan syiar Islam
dgan mengambil langkah dgan menutup aurat dulu
dan saya rasa 
sebab wanita Islam menutup auratlah menjadikan kta lain drpada Wanita bukan Islam...

ok,this video from aiman azlan,concentrate to the last part of his speech

Tuesday, August 2

JOM BERSEDEKAH

Assalamualaikum wbt

selesai sudah puasa hari ke-2
macamana puasa??
ok x??
lesu @ makin bersemangat??
bagi yang lesu,kuatkan semangat,bgi yg makin bersemangat,tahniah saya ucapkan...
semoga kita semua dapat istiqamah dlm menjalani ibadah puasa tahun ini..
insyaAllah

ok
jom kita serikan Ramadhan tahun ini dgn memperbanyakkan sedekah

"Rasulullah S.A.W menggalakkan kita memberi hadiah sebagaimana sabdanya yang bermaksud : Daripada Abu Hurairah r.a, katanya Rasulullah S.A.W bersabda:Saling memberikan hadiah di antara kamu nescaya kamu akan berkasih sayang."

ermm
saya teringat
masa saya mula-mula sampai ke Mesir ni dulu
ada seorang senior pelajar Cairo Uni pernah pesan,yg lebih kurang begini ayatnya
"kita sebagai penerima biasiswa (MARA @ JPA) sptutnya,kita spend kan sdkit drpda duit kita utk bgi kat org2 yg x bernasib baik...hari-hari sediakan dlm duit dlm poket & kalau ade org mntak sedekah,terus bagi..."
ermm
lebih kurang macam tuh laaa
sebenarnya sgt senng nak dpat pahala free kat Mesir ni
sbb terlalu ramai org yg mintak sedekah
plus
diorang after dapat duit,diorang terus doakan kita
ربنا ينجه (rabbuna yunajjah)
:')

and actually sedekah ni bukanlah dari segi wang ringgit je kan
byak lagi benda lain selain wang ringgit yg kita boleh sedekahkan mcam
  • SMILE
  • AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR
  • SOLVE OTHERS PROBLEMS
  • SERVICES


tuh semua boleh dikira sbgai sedekah jgak kan???



ermm
ada satu hari tu kan
saya macam nak sedekah something kat org
pastuh tetiba rase macam sayang plak nak bagi
then,one of my friend stopped me and said
"the best sadaqah is you give ppl the thing you loved the most"
saya terdiam
and thanks to her for reminding me and i will never forget that insyaAllah
so,the conclusion is
SEDEKAH BARANG YG KITA PALING SAYANG..:')
& IKHLAS
& JGAN UNGKIT DAH BARANG YG KITA DAH SEDEKAH TUH...
and may Allah bless you

and this video,explain more about sadaqah..

selamat menunaikan ibadah puasa 3 Ramadhan
p/s: doakan saya selamat sampai ke Malaysia esok hari....

DARI-NYA KITA DATANG & PADA-NYA KITA KEMBALI

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah hari ni saya masih dapat bernafas dan meneruskan hidup di muka bumi ini
masih dapat merasa hebatnya Ramadhan tahun ini di Ardhu Kinanah,Mesir

tetapi sebaliknya bagi arwah Fatin Fasihah

petang sebelum menjelmanya 1 Ramadhan
seorang mahasiswi tahun 2 Ain Shams University
telah menghembuskan nafas terakhir di Hospital Kasr el-Ainy Cairo


AL-FATIHAH buat arwah
walaupun saya tidak sempat mengenali arwah dengan lebih dekat,tetapi sebagai rakan umur sebaya,saya merasa kehilangan arwah.
semoga roh arwah dicucuri rahmat Allah SWT.

"..........Dan tidak ada seorang pun yg dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati.Sungguh,Allah Maha Mengetahui ,Maha Mengenal."
(31;34)

BETUL
saya dan kita semua secara amnya
tidak tahu dimana kita akan menghembuskan nafas terakhir kita
mungkin saya pun di sini,Mesir
ttpi berdoalah agar kita mati dlm keadaan husnul khotimah
mati di tempat baik
mati dalam keadaan yg baik dan tertutup segala keaiban kita
ameen

*gambar hiasan

see this video.deep meaning



Monday, August 1

JOM KHATAM QURAN

Assalamualaikum wbt
amacam 1 Ramadhan???
ok tak???
apa perkara yg kita lakukan pada 1 Ramadhan???
puas hati tak???

ermmmmm
azam saya tahun ni,saya nak
Khatam Quran 30 Juzu' (sbb thun lpas xsempat habis)
and 
one of my friends shared this on the facebook


✿✿Tip khatam al-Quran Sebulan Ramadhan✿✿


Ramadhan ke :

1- Surah al-Fatihah 1-7, Surah al-Baqarah 1-141...

2- Surah al-Baqarah 1-142-252

3- Surah al-Baqarah 253-286, Surah ali-'Imran 1-92

4- Surah ali 'Imran 93-200, Surah an-Nisa' 1-23

5- Surah al-Nisa'24-147

6- Surah al-Nisa' 148-176

7- Surah al-Ma'idah 82-120, Surah al-An'am 1-110

8- Surah al-An'am 111-165, Surah al-'A'raf 1-87

9- Surah al-'A'raf 88-206, Surah al-Anfal 1-40

10- Surah al-Anfal 41-75, Surah at-Tawbah 93-129

11- Surah at-Tawbah 93-129, Surah Yunus 1-109

12- Surah Hud 1-123, Surah Yusuf 1-150 

13- Surah Yusuf 51-111, Surah al-Ra'd 1-43, Surah Ibrahim 1-52

14- Surah al-Hijr 1-99, Surah al-Nahl 1-128

15- Surah al-Isra' 1-111, Surah al-Kahfi 1-74

16- Surah al-Kahfi 75-110, Surah Maryam 1-98, Surah Taha 1-35

17- Surah al-Anbiya' 1-112, Surah al-Hajj 1-78

18- Surah al-Mukminun 1-118, Surah al-Nur 1-64, Surah al-Furqan 1-20

19- Surah al-Furqan 21-77, Surah al-Syu'ara' 1-227, Surah al-Naml 1-52

20- Surah al-Naml 53-93, Surah al-Qasas 1-88, Surah al-'Ankabut 1-45 

21- Surah al-'Ankabut 46-69, Surah al-Rum 1-60, Surah Luqman 1-34, Surah al-Sajadah 1-30,
Surah Ahzab 1-30 

22- Surah al-Ahzab 31-73, Surah Saba' 1-54, Surah Fatir 1-45, Surah Yasin 1-27

23- Surah 28-83, Surah al-Saffat 1-182, Surah Sad 1-88, Surah al-Zumar 1-31

24- Surah al-Zumar 32-75, Surah Ghafir 1-85, Surah Fussilat 1-54

25- Surah al-Syura 1-53, Surah al-Zukhruf 1-89, Surah al-Dukhan 1-59, Surah al-Jathiyat 1-37

26- Surah al-Ahqaf 1-35, Surah Muhammad 1-38, Surah Fath 1-29, Surah al-Hujurat 1-18,
Surah Qaf 1-45, Surah al-Dhariyat 1-24

27- Surah al-Dhariyat 25-60, Surah al-Tur 1-49, Surah al-Najm 1-62, Surah al-Qamar 1-55,
Surah al-Rahman 1-78, Surah al-Waqi'ah 1-96, Surah al-Hadid 1-29 

28- Surah al-Mujadalah 1-22, Surah al-Hashr 1-24, Surah Mumtahanah 1-13,
Surah al-Saff 1-14, Surah al-Jumu'ah 1-11, Surah al-Munafiqun 1-11,
Surah al-Taghabun 1-18, Surah al-Talaq 1-12, Surah al-Tahrim 1-12

29- Surah al-Mulk 1-30, Surah al-Qalam 1-52, Surah al-Haqqah 1-52, Surah al-Ma'arij 1-44,
Surah Nuh 1-28, Surah al-Jin 1-28, Surah al-Muzzammil 1-20, Surah al-Muddaththir 1-56,
Surah al-Qiyamah 1-40, Surah al-Insan 1-31, Surah al-Mursalat 1-50

30- Juzu' Amma (Surah al-Naba' - Surah al-Nas) 




tips yg saya rase amat bergune bg diri saye
insyaAllah tahun nie kite semua same2 la dpt khatam kitab Allah nie dgan berpandukan tips di atas...
p/s:moh la kite semua amalkan membawa Quran kemana-mana dan baca bile ada kelapangan....



selamat menunaikan ibadah puase 2 Ramadhan yea!!!!